Granola met agavesiroop

Ik volg geen hypes. Nee. Niet op het gebied van mode en ook niet op het gebied van eten. Ik draag wat ìk leuk vind en waar ik me goed in voel en hetzelfde met eten. Ik eet wat ik lekker vind en waar ik me op dat moment goed bij voel.

Powerfoods horen daar in principe niet bij. Of misschien toch wel. Want ik maak eigenlijk al jaren mijn eigen muesli melange, gewoon heel simpel met havervlokken, speltvlokken, hazelnoten, lijnzaad en rozijnen. En dan heerlijk in de kwark met vers fruit en een beetje honing of maple syrup. Gezond en lekker! Dat het gezond is, is gewoon toeval ;-).

Zoonlief wilde gepofte quinoa proberen. Nu had ik nog een cadeaubon van De Tuinen, dus dacht oké dan ga ik maar eens wat superfoods testen. Nou ik kan je zeggen, ik vind ze belachelijk duur! Maar ik had die bon dus heb gepofte quinoa, gedroogde gojibessen en gedroogde bosbessen gehaald.
En ik had nog een flesje Agave siroop in de kast staan, waarvan ik niet zo goed wist wat ik ermee moest.

Laat ik dan eens granola maken, ofwel gezonde cruesli, de hype volgen…. Google maar eens want het internet staat er vol mee.

Ik nam gewoon 175 gram speltvlokken en een zelfde deel havervlokken. Daar deed ik 80 gram lijnzaad bij. Hazelnoten, beetje gehakt, zo’n 100 gram. En nog 2 theelepels kaneelpoeder. Alles even doorroeren.

Smelt 2-3 eetlepels kokosolie en roer daar 50 gram agavesiroop door. Meng goed met alle droge ingrediënten.

Neem 2 bakplaten en spreid de mix uit over beide platen.
Ongeveer 20-25 minuten laten roosteren op ongeveer 170 graden in een voorverwarmde oven.

Na het roosteren kun je de mix af maken met de gedroogde bessen. Maar je kunt er ook nog rozijnen door doen of ander gedroogd fruit.

Goed af laten koelen alvorens luchtdicht te bewaren.

Granola met agavesiroop2.

Ik had nog nooit agavesiroop gebruikt en buiten dat het een natuurlijk zoetmiddel is vind ik het nog lekker ook. Ik was een beetje sceptisch maar het is een goede suikervervanger. Want we willen allemaal minder suiker gebruiken toch?

En wat nou zo leuk is. Zoonlief vind het lekker en eet de granola net als ik met kwark als ontbijt!

granola met agave

Freekeh met geoosterde biet en pecannoten

En dan ineens heb je 5 pompoenen, 5 pastinaken, witte en gele bietjes…… Breng maar naar Annemarie, die weet er wel raad mee. Eh ja maar ik dacht dat het maar om 1 pompoen ging en 1 pastinaak haha. Vergeten groente noemen ze ze ook wel. Alhoewel ik niet vind dat dat ook voor de pompoen geldt.

Leg ze maar even in de schuur, dan ga ik even nadenken wat ik er mee ga doen. Je moet namelijk weten dat de mannen hier in huis geen fan zijn van pompoen. Ik wel.

Maar na kerst kreeg ik de griep en het werden inderdaad even vergeten groenten. Maar wat zo fijn is aan dit soort knollen is dat je ze echt heel lang kunt bewaren op een koele plek.

Vandaag aten we dan de bietjes. Geroosterd met rode ui, pecannoten en échte feta kaas van de Turkse supermarkt. Met Freekeh. Met wat?? Ik denk dat je het uitspreekt als frikee maar dat weet ik niet zeker. Freekeh hoort in het rijtje van gezonde granen thuis. Het is een groene gebroken tarwe en het ruikt een beetje grassig. Het zit boordevol eiwitten en vezels en geeft dus een groot verzadigd gevoel. Al met al een super gezonde maaltijd en ik vond het heerlijk. De jongste man van het huis helaas niet.

Freekeh met geroosterde biet en pacannoten

Freekeh met geroosterde biet en pacannoten

 

Wat heb je nodig?

1 doosje freekeh

400 gram rauwe biet (ik heb ze niet gewogen, denk dat het 5 a 6 kleintjes waren), geschild

2 rode uien

Olijfolie

Thijm

Een stukje feta

Bladselderij

Pecannoten

 

Verwarm de oven voor op hete lucht 200°C .

Snijd de bieten en de rode uien in gelijke parten. Doe ze in een ruime ovenschaal met wat olijfolie, grof zout en peper en wat takjes thijm.

Zet de schaal in het midden van de oven en laat 30-35 minuten roosteren.

Breng na 15 minuten 1 liter water aan de kook, (ik doe dit in de waterkoker maar kan natuurlijk ook gewoon in de pan. Breng de freekeh aan de kook en laat 15 minuutjes zachtjes koken zoals op de verpakking staat..  Tussendoor even omroeren.

Schep ondertussen ook de groenten even om.

Hak de bladselderij grof.

Haal de groenten uit de oven en vergeet de takjes van de thijm niet te verwijderen.

Schep wat freekeh voorzichtig de groenten. Gebruik wat je nodig hebt. Schep ook de bladselderij erdoor heen.

Serveer met de pecannoten en verbrokkelde witte kaas. Dit kan warm of lauw.

Bewaar de rest voor de lunch, kan heel goed ook op kamertemperatuur gegeten worden.

030

Bron: Boodschappen

Wonderbaarlijke Kerstcake

Eigenlijk was ik al uitgebakken voor Kerstmis. Na zoveel bestellingen gedaan te hebben, heb je vaak geen zin meer om voor jezelf ook nog eens te gaan beginnen. Maar toen ik dit recept tegenkwam: wonderbaarlijk 3 ingrediënten recept werd het genoemd, trok dit toch wel mijn aandacht. En ik had ook nog eens alles in huis. Heb ik er zelf 4 ingrediënten van gemaakt.

Waarom al een maand van te voren beginnen met een Engelse Kerstcake als het ook 1 dag kan?

Wat heb je nodig?

1 kilo gedroogde vruchten, ik gebruikte wat ik in huis had: een beetje cranberries, rozijnen, gekonfijte sinaasappelschil, abrikozen en babyvijgen. Hoe je de hoeveelheid verdeeld is aan jezelf en ik begrijp dat niet iedereen zijn kast gevuld is met kilo’s gedroogd fruit maar als jet moet gaan kopen, bepaal zelf de verhoudingen en gebruik bijv. ook pruimen oid.

2,5 cup of 600-625 ml sinaasappelsap, ik gebruikte 2 cup verse sinaasappelsap en deed daar een halve cup liquor 43 bij. Likeur is niet noodzakelijk. Wel lekker. Dus toch noodzakelijk.  Nee hoor heb je het niet in huis, ga het niet speciaal kopen maar het mag wel…..

In plaats van sap wordt in het originele recept melk gebruikt, dus je ziet je kunt alle kanten op.

2 ¾ cup of 350 gram zelfrijzend bakmeel

Wil je de Kerstcake voor morgen? Dan begin je vanavond: giet het sap en de likeur of de melk in een grote kom bij het fruit. Dek af en plaats in de koelkast.

Zo dat was het, nu kerstavond vieren 😉

De volgende ochtend, terwijl je afbakbroodjes in de oven staan…..

Bekleed een taartvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier en vet een beetje in.

Schep het fruit even goed om en zeef de zelfrijzend bakmeel erbij, goed tussendoor omscheppen.

Doe alles in de bakvorm en duw het goed aan.

Bak de taart in een uur gaar in de oven op 160°C hete-lucht. Na een uur even de gaarheidstest doen met een saté prikker. Komt het houtje er niet schoon uit, zet je de taart nog even terug. Volgens het recept heeft de taart 1 uur en 15 minuten nodig maar bij mij was hij na een uur prima.

Voor het wonderbaarlijke kwast je er nog wat van de likeur overheen, de taart gaat ook prachtig glimmen dan. Af laten koelen en naar smaak licht bestrooien met een beetje poedersuiker. Supermachtig maar erg lekker, snij kleine puntjes of reepjes. Gaat de taart niet op met Kerst? Geen nood, hij blijft luchtdicht verpakt zeker 2-3 weken goed.

Bron: Annabel Langheim

Kerstcake 002  Kerstcake 008Kerstcake 018

Bron: Annabel Langheim  http://www.annabel-langbein.com/

Crostini met parmaham en tomaat

Er wordt via mijn high tea bedrijfje en Theewinkeltje regelmatig naar mijn recepten gevraagd. Omdat ik graag deel heb ik er dan ook moeite mee om sommige recepten niet prijs te geven. Er staan dan ook recepten op Anns Passie die ik ook serveer bij Suez maar in de loop der jaren iets aangepast en verfijnd heb. Ik krijg dan ook regelmatig te horen, dat het niet zo smaakt als bij mij en dat vind ik een groot compliment.

Het is bijna Kerstmis en dan delen we. Dit hapje wil ik dan ook graag met jullie delen.

Eén van onze favoriete feest- of lunchhapjes zijn toch wel crostini. Heel simpel om zelf klaar te maken, iedereen kan dit. Het leuke van crostini is dat je je eigen draai er aan kunt geven, gewoon naar smaak beleggen, en als je  zorgt dat ze er optisch goed uit zien dan zijn ze een lust voor het oog!

Serveer dit bijvoorbeeld tijdens de Kerstdagen als onderdeel van een lunchbuffetje of met Oud & Nieuw als borrelhapje.

058

Benodigdheden:

Ciabatta

Olijfolie, ik gebruikte Il basilico van Líquido d’Oro

Dungesneden parmaham

2 a 3 smaakvolle tomaten, ik gebruikte droomtomaten, deze zijn te koop bij de betere groentehandel en zijn erg lekker

Rucola

Basilicum

Bak de ciabatta volgens de gebruiksaanwijzing en laat even afkoelen.

Snijd ondertussen de tomaten in kleine stukjes en marineer dit met wat fijngesneden basilicum in wat olijfolie en peper en zout.

031047

 

Snijd vervolgens in mooie, schuine, dunne sneetjes. Besmeer de sneetjes vervolgens met een beetje van de olijfolie. Dit gaat het handigst met een bakkwast.

048

Rooster de sneetjes brood in de oven, onder de grill of op een grillpan maar let op dat ze niet te donker worden.

Beleg ze met de rucola, parmaham en de gemarineerde tomaat.

Enjoy!

059

Pittige bruine bonensoep

Druk, druk, druk. En gewoon geen tijd om nieuwe recepten uit te proberen en over te bloggen. Mijn excuses aan al mijn volgers, Anns passie wordt weliswaar een beetje verwaarloosd de afgelopen maanden maar vergeten doe ik mijn blog echt niet. Stapels recepten en nieuwe kookboeken liggen er klaar om ingewijd te gaan worden maar op dit moment ontbreekt echt de tijd vanwege de drukte met Suez high Tea en Het Theewinkeltje van Suez.

Dit weekend had ik dan eindelijk een vrij weekend ingepland en tussen het kerst versieren door weer eens een heerlijke pan soep gemaakt naar nieuw recept. Lekker en makkelijk. Snel klaar en verwarmend met dit natte en vooral koude weer.

pittige bruine bonen soep
Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek Soepen & Sandwiches cadeau. Ik heb me laten inspireren door het recept van de Mexicaanse bonensoep en deze aangepast aan onze eigen smaak. Zo hoort er bijv. geen vlees in maar had ik daar wel behoefte aan en heb ik i.p.v. verse tomaten gewoon tomaten uit blik gebruikt en de koriander vervangen door selderij.

Ingrediënten:

2 gesnipperde uien (of 1,5 als ze heel groot zijn)

2 tenen knoflook

1 rode paprika in blokjes

3 blikjes tomatenstukjes

1,5 theelepel chilipoeder

6 bouillonblokjes (groente of rundvlees)

2 blikjes kidneybonen

1 grote pot bruine bonen

1 blikje crispy mais van Bonduelle

1 avocado

Tabasco

Selderij, fijngehakt

chorizoworst in stukjes gesneden

Verhit wat olijfolie en fruit hier de uien zachtjes in. Voeg na een minuut of 10 de knoflook toe (uitgeperst) en fruit deze mee.

Doe ondertussen alle bonen in een vergiet, spoel even af en laat uitlekken.

Voeg de paprika, tomatenstukjes plus vocht en de chilipoeder toe en laat lekker een paar minuten sudderen. Voeg de bouillonblokjes en 2,5 – 3 liter gekookt water toe en driekwart van de bonen.

Laat de soep met deksel op de pan ongeveer 30 minuutjes zachtjes koken.

Bak ondertussen zonder olie oid de stukjes chorizoworst een beetje knapperig. Niet te lang want dan worden ze te droog.

Pureer de soep. Pas op met spatten want het is kokendheet, heb je de tijd laat de soep dan eerst afkoelen.

Voeg na het pureren de resterende bonen en de mais toe. Snijd de avocado in hele kleine stukjes en voeg deze aan de soep toe. Zijn er mensen die niet van avocado houden, voeg hem dan toe voor het pureren. Je kunt hem ook weglaten maar het geeft iets extra romigs aan de soep dus ik zou het zeker proberen.

Breng de soep op smaak met peper en wat tabasco en voeg er de stukjes chorizo met de uitgelopen olie (deze bevat nl. heel veel smaak!) en roer er de fijngehakte selderij doorheen. In plaats van selderij wordt er in het originele recept koriander toegevoegd, maar niet iedereen houd hier van.

Deze soep is lekker pittig, romig en verwarmend. Een echt ‘feel good’ soepie.

Dikkertjes

Mijn oma bakte ze. Mijn mama bakt ze nog steeds af en toe. We aten ze op maandag na de soep. Met suiker. Als er dan nog iets over was, verraste mijn vader me door de dikkertjes op vers wit brood in mijn lunchpakketje voor school te doen, wat een traktatie vond ik dat!

En nu bak ik ze ook. Op mijn eigen manier. Iets anders maar ook heel lekker. Volgens mijn zoon zijn ze: AWSOME!

Om eerlijk te zijn bak ik niet graag pannenkoeken. Ik moet zo lang in 1 houding staan en dat is voor mijn rug geen succes. Maar dikkertjes zijn weer anders. Doordat ze dikker zijn, kun je ondertussen iets anders doen, bijvoorbeeld de vaatwasser leegruimen. 😉

De hoeveelheid hieronder is goed voor zo’n 28 stuks. Wat je over hebt, is heel goed in te vriezen.

Dikkertjes dikkertjes met ahornsiroop

 

Wat heb je nodig voor dit ‘awsome’ recept ;-)?

 

3 kopjes zelfrijzend bakmeel

2 theelepels bakpoeder

4 eetlepels lichte basterdsuiker

Snufje zout

4 eieren

2,5 dl yoghurt (karnemelk kan ook, maar let op dat je beslag niet te dun wordt)

2,5 dl melk

120 gram gesmolten boter

500 gram rozijnen (naar keuze)

 

Meng het bakmeel, de suiker en het zout in een beslagkom.

Doe de yoghurt en de melk in een maatbeker. Roer  1 voor 1 de eieren hier door heen en tot slot de gesmolten boter.

Giet de vloeistof bij het bakmeel en klop met de garde tot alle vloeistof is opgenomen en er geen klontjes meer  in het beslag zitten. Het is een dik beslag!

Schep de rozijnen erdoor. Vind je een pond teveel gebruik je wat minder.

Laat het beslag een half uurtje rusten.

Bij gebrek aan zonnebloemolie heb ik kokosolie gebruikt om de dikkerdjes in te bakken. Dit ging heel goed en kan ik aanraden.

Giet steeds 3x een schepje beslag in de koekenpan. Ik gebruik hiervoor de juslepel. De doorsnee is ongeveer 10cm. Zodra er gaatjes in de bovenkant van de pannenkoekjes  vormen, kun je ze om draaien en vervolgens de andere kant bakken. Let op dat de kookplaat niet te hoog staat. Zo bak je er steeds 3 tegelijk tot het beslag op is.

Serveer ze warm met bijvoorbeeld ahornsiroop. Of gewoon met suiker of stroop.

Ovenratatouille

Ik ben gek op ratatouille. Het liefst eet ik het iedere week. En dan het liefst Ann’s ratatouille. Maar wil je het wat makkelijker houden en heb je wat minder tijd, is dit recept uit de Foodies ook erg lekker en een prima alternatief. Ik miste alleen de courgetten en persoonlijk vind ik een ratatouille zonder courgette geen ratatouille dus voegde ik die er ook aan toe.  De combinatie van de groenten, de rozemarijn, tijm en knoflook die met elkaar mengen is gewoon zo ontzettend lekker!

Wat ik zo praktisch vind van dit recept, is dat je bijna alles van te voren al kan voorbereiden. Ik sneed  ‘s morgens al de groenten en kon een half uur voor etenstijd de ovenschaal zo de oven in schuiven. Let alleen op de aubergine, deze moet je kort voor gebruik pas snijden anders komt er erg veel vocht op te staan.

Ik serveerde de ratatouille met in de oven geroosterde roseval aardappeltjes met zeezout en rozemarijn. Even wassen en voorkoken in de magnetron, goed uit laten stomen, in kwartjes snijden en met wat olijfolie in een ovenschaal vermengen met wat zeezout, Italiaanse keukenkruiden en verse rozemarijn. Dit kun je ook al in de ochtend klaarzetten. Schuif hem gelijk met de ratatouille in de oven.

Dit recept is voldoende voor 5 personen.

ovenratatouille2

Ingrediënten:

2 uien (ik nam 1 rode en 1 gewone, maar probeer ook eens sjalotten)

2 rode paprika’s

1 courgette

Cherrytomaatjes aan de tros, zoveel als je wilt

4 takjes tijm

2 takjes rozemarijn

3 tenen knoflook

Olijfolie

Peper en zout

1 aubergine

1 el bloem

 

Was alle groenten. Pel de uien en snijd ze in stukken/partjes. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes.

Verwarm de oven voor op 200°C, hetelucht of 225°C elektrisch.

Snijd de paprika’s in reepjes, zo dik als je zelf wilt. Snij de courgette in stukjes.

Ris de blaadjes tijm en de naaldjes rozemarijn van hun takjes en hak fijn. Meng de uien, knoflook, paprika, courgette en de tomaatjes in een ruime ovenschaal. Doe de kruiden erdoor en vermeng met wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven.

(Serveer je de groenten met geroosterde aardappeltjes, dan plaats je die schaal ook in de oven. Werk je op 2 niveaus, gebruik dan wel hete-lucht.)

Snijd de aubergine in blokjes. Bestrooi met wat zout en vermeng met de bloem.

Bak licht bruin op hoge stand in wat olijfolie.

Voeg de aubergine aan de rest van de groenten toe tot de 25 minuten verstreken zijn.  PAS OP: de ovenschaal is inmiddels heet ;-).

Lekker met bijvoorbeeld een biefstukspiesje. Smullen maar!

Van het restant at ik de volgende dag lunch met een stuk ciabatta……

 

 

Lauwwarme rijstsalade met kip

Zoonlief sport. Hij wil gezond eten. Niet dat we dat normaal niet doen, nee hij wil nog gezonder eten. Hij wil pastasalades. En rijstsalades. Bruin brood. Proteïne. Eiwitten. Dus wat doe je dan als liefhebbende mama, je probeert een beetje aan zijn wensen tegemoet te komen.

En als je dan weer een nieuw recept tegen komt, probeer je dat uit, zoals dit recept uit de 100% Italië van Foodies.

Voor 4 personen staat er. Ik wil nog wel eens de ingrediënten verdubbelen, om er 2 dagen van te kunnen eten maar een pak rijst voor 4 personen leek me best veel dus heb ik me exact aan de hoeveelheden gehouden. Alleen iets meer kip genomen. Laten we hier 2 dagen van hebben kunnen eten plus mijn buurvrouw ook nog en ik de 3de dag nog een schaaltje bij de lunch. Zijn wij van die kleine eters? Of klopt er toch iets niet bij de redactie van Foodies. Dit is niet de eerste keer namelijk ;-). Ga er maar van uit dat je zeker met 8 personen hier van kunt eten. Grote eters? Hou je 6/7 aan.

Eet hem lauw. Dus wil je er een tweede dag nog van eten, haal je de kou eraf op een lage stand in de magnetron.

lauwwarme rijstsalade met kip

 

8 drumsticks (ik had een schaal van 12, deed er 9 door de salade en serveerde het restant los erbij voor de liefhebber)

1 el kerrie (ik gebruik de milde vorm)

Peper en zout

400 gram zilvervliesrijst

2 rode puntpaprika’s

1 komkommer

1 zakje gemengde babysla (of neem een ½ krop sla, om het even welke je kiest)

1 bosje lente uitjes (5 stuks)

1 bosje bladselderij (hou je van koriander, neem je dat)

1 limoen

3 el olijfolie

Sambal badjak

 

Verwarm de oven voor op 250° elektrisch of 225° hete lucht.

Ontvel de drumsticks en smeer ze in met zout  en de kerrie. Leg ze op een rooster en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven. Zorg ervoor dat er een bakblik belegd met aluminiumfolie onder je rooster ligt om het vet van de kip op te vangen, dit wil je niet op de bodem van je oven hebben.

Kook ondertussen de rijst gaar, giet af en laat afkoelen.

Snijd de komkommer en paprika’s in kleine stukjes. Snijd de lente uitjes in ringetjes. Hak de kruiden grof. Meng de komkommer, paprika, lente ui, sla en kruiden met elkaar.

Als de kip gaar is, even laten afkoelen. Zodra het kan, pluk je het vlees van de botjes. Meng de kip met de rijst en wat sambal.

Pers de limoen uit. Maak een dressing van de olijfolie, het sap en peper en zout.

Meng de rauwkost en de dressing door de rijst en kip.

Serveer er nog wat sambal apart bij voor de liefhebbers.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

Aardappelsalade met verse kruiden

Gekookte aardappels. Ik hou er gewoon niet van. Dus probeer ik aardappels altijd op een andere manier te verwerken, want eten doen we ze wel. Het liefst gebruik ik roseval aardappeltjes, deze zijn rood van schil en hoef je niet te schillen. Ik kies dus ook voor gemak. En ze zijn prima geschikt om te verwerken in een salade. Eigenlijk eet ik nooit aardappelsalades vanwege het vaak hoge vetgehalte maar deze is lekker én gezond!  Makkelijk om klaar te maken. Ik kwam hem tegen in de 100% Italië uitvoering van Foodies. Wel heb ik de ingrediënten iets aangepast. Zo vond ik het niet nodig om suiker toe te voegen en houden wij niet echt van koriander en dat kun je makkelijk vervangen door bladselderij. In plaats van dijonmosterd gebruikte ik Tons bio mosterd grof.  Deze mosterd heeft mij aangenaam verrast!

aardappelsalade met verse kruiden1

 

Dit recept is zeker voldoende voor 4-6 personen.

 

Je hebt nodig:

1-1,5 kg rode aardappeltjes, in de schil gaar gekookt

2 rode uien

6 el olijfolie

100 ml witte (wijn) azijn

½ groentenbouillonblokje

Peper en zout

1 bosje platte peterselie, grof gehakt

1 bosje dille, grof gehakt

½ bosje selderij, grof gehakt

2 el mosterd  (bijv. Tons mosterd grof )

2 tl honing

 

Snipper 1 rode ui. Verhit 1 el olijfolie en fruit de gesnipperde ui hier zachtjes in. Meng azijn, 125 ml. water  en het halve bouillonblokje met elkaar en voeg dit toe aan de uitjes. Breng aan de kook en laat het een paar minuutjes  inkoken.

Snijd ondertussen de aardappeltjes in mooie kwarten. Schenk de azijnmarinade over de aardappels en laat dit een half uurtje intrekken.

Snijd de andere ui in fijne (halve) ringen.

Maak een dressing van de mosterd, de honing en 5 el olijfolie.

aardappelsalade met verse kruiden

Meng de aardappels met de uiringen, de verse kruiden en de dressing. Breng indien je dit nog nodig vind de salade op smaak met peper en zout.

Serveer bij de BBQ of bijvoorbeeld als vervanger voor gekookte aardappels.

Enjoy!

 

 

 

Makkelijke pasta

Dat pasta heerlijk comfortfood kan zijn is geen geheim. Al lang geleden ben ik gestopt met het gebruiken van kant en klare mixen voor pasta. Vaak hoor ik van mensen dat het maken van een saus ‘moeilijk’ is of zo werk. Dit is echt niet waar. Het maken van een pastasaus is het makkelijkst wat er is, volg een recept en klaar. Het enige wat je soms nodig hebt is wat geduld, hoe langer een saus kan pruttelen, des te lekkerder en zoeter deze vaak wordt maar ook dit is niet altijd nodig.

Toen ik laatst weer op zoek was naar een makkelijke pasta kwam ik bij dit recept uit van collega blogger Francesca, van Francesca Kookt.

Ondanks dat deze saus op mijn geregeld bereidde pasta recepten lijkt, is hij toch weer anders. Andere kruiden en anders als in makkelijker. Laat de verse kruiden je niet afschrikken. Iedereen gebruikt tegenwoordig wel basilicum en misschien ook nog wel tijm dus waarom geen salie??? Wat ik over heb aan kruiden, bewaar ik in een diepvriesbakje in de vriezer, zo heb ik altijd kruiden op voorraad.

Gebruik de pasta die je zelf wilt. Ik hou van mooie Italiaanse verpakkingen en ook al zegt dat niet altijd iets over de smaak van pasta, toch viel ik in de supermarkt voor de verpakking van di Martino. pasta

Alleen de verpakking is al prachtig. Normaal kies ik voor kleinere soorten pasta maar deze lumaconi is heerlijk. Het zijn grotere schelpen waar de saus zo lekker in blijft hangen. Op de verpakking staat dat 9 minuten kooktijd voldoende is voor ‘al dente’, dit vond ik iets te kort, dus ik zou 10 minuutjes aan houden, dan zijn ze nog ‘al dente’.

Maak de saus lekker van te voren, ideaal voor een drukke dag.

 

pasta

2 teentjes knoflook, grof gehakt

3 grote uien, in ringen

500gr rundergehakt

1 blik tomatenblokjes

blaadjes van 4 takjes salie, fijn gesneden

blaadjes van 4 takjes tijm, fijn gehakt

250gr cherry tomaten (of naar smaak, ik weeg dit nooit af)

olijfolie

geraspte Parmezaanse kaas

 

Fruit de knoflook en de uien in de olijfolie totdat ze zacht en glazig zijn. Ik blijf het herhalen: hoe langer je de tijd hiervoor neemt, hoe zoeter de smaak van de uien wordt. Heb je geen tijd dan doe je het snel ;-).

Haal de uien even uit de pan. Bak het rundergehakt rul  en breng dit op smaak met peper en zout. Doe halverwege dat het gehakt gaat is, de uien er weer bij.

Doe de tomatenblokjes en de verse kruiden bij het gehakt. Roer goed door en als je de tijd hebt lekker laten pruttelen. Ik doe er nog wat extra Italiaanse keukenkruiden bij en wat sweet chili uit de molen.

Kook de pasta al dente in ruim kokend water met wat zout en giet af.

Snijd de cherry tomaatjes doormidden en schep deze voorzichtig door de saus. Laat nog  een paar minuutjes pruttelen en doe vervolgens de pasta erdoorheen.  Nog even goed doorwarmen en serveer op een bedje van rucola of geef er apart een rucola salade bij en met vers geraspte (Parmezaanse) kaas.

Een makkelijke saus zonder pakje, die iedereen kan maken.

Makkelijke pasta 002

 

Bron: Francesca Kookt