Schuimige venkelsoep met tomaat en uitgebakken spekjes

Drie jaar geleden heb ik, samen met een vriendin, bij onze keurslager een kookworkshop gevolgd. We werden in groepjes verdeeld en ieder groepje bereidde een gang. Mijn vriendin en ik mochten het voorgerecht klaar maken: tartaar van hertenbiefstuk. Persoonlijk ben ik niet van het rauwe vlees maar het was echt heerlijk. Het recept heb ik nog wel ergens, maar eigenlijk heb ik het nooit meer klaargemaakt.

Deze soep werd die avond als amuse geserveerd. Echt een heerlijk soepje en het heeft mij weer aan de venkel gekregen. Zelfs kinderen vinden hem lekker. Sinds die avond maak ik dit recept geregeld nog klaar. Zo ook bij het afgelopen Kerstdiner. Een mooi voorgerecht om mee te starten.

venkelsoep

Voor 4 personen:

1 venkelknol
1 ui
0,75 dl kippenbouillon
0,5 dl slagroom
2 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
Bieslook, fijngesneden
120 gr spekblokjes
Olijfolie

Snijd de venkel en de ui in grove stukken en fruit ze in een beetje olie.
Blus af met de kippenbouillon en de room en laat een half uurtje zachtjes pruttelen.
Bak ondertussen de spekjes bruin en krokant en laat ze even uitlekken.

Als de venkel goed gaar is, pureer je de soep met een staafmixer. Je kunt hem nog even zeven, maar ik doe dat eigenlijk nooit. Breng hem op smaak met een beetje zout, proef wel even want de kippenbouillon is ook al zoutig.

Verdeel de stukjes tomaat en de spekjes over de soepkommen of borden en schep de soep er boven op. Garneer met bieslook.

Bron: keurslager 2011

Advertenties

getagged:, , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s