koffie versus thee en een koekje erbij?

Toen ik de uitnodiging kreeg van Kroon op het Werk voor Futurefood #6, was ik meteen enthousiast over het onderwerp:
“Bakje versus zakje. Wie verovert het hart van de klanten: koffie of thee?”
Met de start van Suez High Tea in het verschiet, was dit voor mij een interessant en leuk onderwerp. En ik moet zeggen dat ik erg genoten heb van de manier waarop de sprekers hun passie hebben geprobeerd over te brengen. Er is zoveel verteld, dat het voor mij moeilijk was om dit blog kort te houden, dat is dus ook niet gelukt.

Caffè Il Momento

De locatie was met zorg uitgekozen: Caffé Il Momento aan de Singel in de binnenstad van Amsterdam, op loopafstand van de Dam. Eigenaar Kees heet na Robert Kroon iedereen van harte welkom en laat niet na om te vertellen dat hij sinds 8 jaar een passie heeft voor koffie. Welk merk? Geen merk! We drinken geen merk maar een smaak!

Mariella Erkens

Nederlands theesommelier van 2013, Mariella van Erkens begrijpt niet dat wij Nederlanders, thee maar een ‘laffe hap’ vinden. Overal ter wereld wordt thee al gedronken bij het eten. Net als wijn geeft thee een fantastische smaakervaring, de 1+1=3 ervaring. Enige verschil met wijn is dat je er niet dronken van wordt, het bestaat voor 99% uit water, het is gezond en je blijft fris en helder. Maar waarom geven wij Nederlanders dan toch de voorkeur aan koffie boven thee?

Het begint al met het bewaren van de thee. Thee is de kampioen aroma opnemer, dus als je het doosje met de darjeeling naast de munt in de keukenla bewaard dan kun je verwachten dat de smaken elkaar gaan opnemen. Bewaar thee per smaak in een blikje, dus ook niet bij elkaar in zo’n mooie theedoos. Bewaar het droog en koel. Heb gewoon respect voor thee!

De gemiddelde trektijd van een zakje thee is 19 seconden. Zakje erin en zakje eruit anders wordt de thee zo zwart en bitter. Nee, geef de thee de kans want in 19 seconden geeft hij wel kleur af maar geen smaak. Vuistregel nr.1: gebruik vers water , dus ook niet uit de Quooker en gebruik verse, losse thee. Zacht water boven de 55ºC zet kalk af en dat is niet lekker voor thee. Gebruik dus vers water, dan heb je ook lekkere thee! Te heet water geeft groene thee een bittere smaak. Dus kook je water en laat het even afkoelen, schenk desnoods een klein beetje koud water bij. Voor groene thee is 75ºC-85ºC perfect. Een lagere temperatuur maakt de thee zoeter, zachter en milder. De trektijden zijn een kwestie van smaak, 2-5 minuten, afhankelijk van de theesoort. Zet de thee in een pot van glas of porcelein.

Waarom nemen we wel de tijd om koffie te zetten maar hebben we geen liefde en aandacht om thee te zetten? En dat terwijl thee, op water na, de meest gedronken drank is ter wereld!

Paula Koelemij

Als manager Inkoop en Quality Assurance bij Simon Lévelt Koffie en Thee stond Paula voor een duivels dilemma. Zij was ‘torn between two lovers’ .

Aan de ene kant de verleidelijke charme van thee, een meditatieve drank en ceremonieel als medicijn en de variatie aan smaken.

Maar dan aan de andere kant de verleidingen van koffie, welke vurig en hartstochtelijk kan zijn, vol van dynamiek en kracht. Wat weer leidt tot actie in tegenstelling van thee.
Koffie drinken we ook de hele dag door. Wat is er lekkerder dan de dag te starten met een cappuccino, aan het eind vand e middag een ristretto te drinken en ‘s avonds een espresso?

Ja koffie heeft het duidelijk gewonnen bij Paula. Waarom? Het is de dynamiek, die begint op de plantage en eindigt op de wereldmarkt als product, van koffieboer naar wereld commodity product.

Dr. Woen Tjoen Lie

Als arts acupunctuur en preventie geneeskundige in de traditionele Chinese geneeswijze, kan dr. Woen Tjoen Lie ons veel vertellen over de medicinale werking van thee en koffie op onze gezondheid.

Zijn ‘take home message’ is: neem ze allebei! Er bestaat geen goed of slecht. Zowel thee als koffie bevatten caffeine.

De hoeveelheid caffeine in gewone koffie bedraagt 50-200 mg per kop. Zelfs caffeine vrije koffie is niet caffeine vrij, hier zit altijd nog 5-20 mg in. En in zwarte thee zit 20 mg caffeine.

In thee zitten afhankelijk van de bewerking natuurlijke anti-oxidanten. Anti-oxidanten zijn belangrijke stoffen voor een gezonde stofwisseling van het lichaam.

Dagelijks maximaal 2 kopjes koffie is goed voor het geheugen!

Dennis van Rijen

Maar wie verovert nu het hart van de consument? Over 1 ding is iedereen het eens:
er hoort een koekje bij!

Maar dan wel een lekker koekje en niet zo’n klein koekje uit een cellofaantje.

Dennis van Dapeppa levert koekjesmix in dozen en weckflessen aan particulieren en delicatessenwinkels. Zijn ingredienten zijn van hoogstaande kwaliteit en 100 procent natuurlijk.

Van het koekje van Verkade weten we niet wat er in zit en wie het gemaakt heeft. Van de koekjes van Dapeppa weten we dat wel. Er zitten alleen eerlijke en goede ingrediënten in, waarvan de herkomst bekend is, biologische bloem en er word echt aandacht aan de smaak besteed.

Het motto van Dapeppa is: Geluk zit in een klein koekje. Maar dan wel de koekjes die je zelf bakt, want dat is het ultieme koekje! Want zeg nou zelf, wie word er niet gelukkig van de geur van zelfgebakken koekjes? De magie die ontstaat zodra de geur vrijkomt van een vers gebakken koekje is groot en koekjes staan voor gezelligheid en TLC (tender, love and caring).

Dapeppa zegt dan ook: Doe het lekker zelf met de speciale koekjesmix. Het verpakte koekje kan echt niet meer!

Conclusie: koffie of thee, drink wat je lekker vind maar eet er een koekje bij!

futurefood#6
foto gemaakt door: Agavni Jessaijan

getagged:, , , , , , , , ,

6 thoughts on “koffie versus thee en een koekje erbij?

 1. krista peereboom 27 november 2013 om 12:45 Reply

  hi ann,
  ik heb net je stuk over koffie en thee gelezen en weer wat geleerd. ,ik vind het echt leuk om je stukken te lezen en ga er dan ook echt voor zitten.
  top ga zo door alsjeblieft.
  je volger.

 2. claudia 27 november 2013 om 12:57 Reply

  ik heb heerlijk zitten te lezen en genoten….en ik sluit mij bij krista aan….zo..nu eerst een lekker bakkie thee én een koekje!!!

 3. Anneke 30 november 2013 om 07:21 Reply

  heb je blog gelezen leuk stuk en korter hoefde niet hoor!! groetjes Aneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s