VERSE VIJGENTAART MET AMANDELEN

Vijgen heb ik 9 jaar geleden in Istanbul leren eten. We logeerden daar bij de tante van mijn vriendin. Zij maakte zelf ook vijgenjam, heerlijk vond ik dat! Sindsdien verwen ik mezelf in het seizoen geregeld met verse vijgen.
Ze zijn heerlijk in een salade!

019

Verse vijgen zijn trouwens supergezond en bevatten maar heel weinig calorieën. Ik was al enige tijd op zoek naar een goed taart recept met vijgen en toen ik deze in de Delicious. tegenkwam ging het recept in mijn ‘to bake mapje’. Omdat ik te weinig amandelen had, heb ik voor de topping ook hazelnoten gebruikt en dat was erg lekker! Oké in deze taart zullen we de calorieën maar niet tellen, hij is de moeite waard!

043

Voor het deeg:
75 gram suiker
200 gram bloem
100 gram koude roomboter
1 ei

Voor de vulling:
250 gram blanke amandelen (óf 200 gram blanke amandelen en 50 gram hazelnoten)
100 gram suiker
50 gram roomboter
2 eieren
2 el bloem
8-10 kleine verse vijgen

Steunvulling om blind te bakken (peulvruchten of rijst)

Kneed voor het deeg de suiker met de gezeefde bloem en een snufje zout door elkaar tot een kruimelig geheel. Ik gebruik hier de keukenmachine voor maar dit kan ook met de handen. Voeg het ei en evt. 1 el koud water toe. Kneed het deeg snel tot een stevige bal. Druk de bal plat en verpak het in plasticfolie, laat dit 1 uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor 180 gr. hete-lucht oven. Heb je geen hete-lucht functie, verhoog dan naar 200 gr.

Verdeel voor de vulling 150 gram van de amandelen over een bakplaat en laat ongeveer 5 minuten roosteren in de oven. Laat even afkoelen voordat je ze in de keukenmachine fijn maalt. Voeg de suiker, boter , eieren en de bloem toe en maal tot een smeuïge zachte amandelspijs. Voeg evt. 1 el bloem toe als je het geheel iets te dun vind. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Ik heb een ronde quichevorm gebruikt maar je kunt ook een lange rechthoekige vorm gebruiken. Vet de vorm in en knip uit bakpapier de bodem van de vorm. Leg deze in de vorm. Vet deze evt. ook nog een beetje in.

Neem het deeg uit de koelkast en leg dit tussen 2 vellen bakpapier. Door op deze manier het deeg uit te rollen hoef je niet met extra bloem te werken en blijft je werkvlak ook schoon. Rol een mooie lap uit die iets groter is dan de vorm. Vul hier de vorm mee en druk licht aan. Zet de vorm met het deeg 30 min. in de vriezer. Bewaar het bakpapier.

Verwarm de oven weer voor op 180 gr.

Haal de vorm met het deeg uit de vriezer. Leg 1 van de vellen bakpapier die je gebruikt hebt om het deeg uit te rollen in de vorm en vul de vorm met de steunvulling. Je gaat nu blind bakken. Bak de deegbodem op deze manier ongeveer in 15-20 minuten in de oven tot het deeg stevig is. Verwijder het bakpapier met de steunvulling en zet de vorm weer terug in de oven, bak de taart nogmaals 5-10 minuten tot de rand goudbruin is.

Haal de taart uit de oven maar laat de oven nog wel aan.

Was de verse vijgen voorzichtig af en dep ze droog met keukenpapier. Snijd doormidden.
Hak het restant van de noten (100 gram amandelen of combineer amandelen met hazelnoten).

Vul de taart met het spijsmengsel. Druk de halve vijgen hierin met het snijvlak naar boven. Bestrooi met de grof gehakte noten.

Zet de taart terug in de oven en laat in 30-40 minuten de vulling goudbruin en gaar worden. Zet evt. halverwege de baktijd de temperatuur iets lager.

Bron: Delicious.

Advertenties

getagged:, , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s