Spaghetti Bolognese à la Jamie

Soort van Spaghetti bolognese van Jamie

Spaghetti bolognese zijn ze hier in huis gek op. Ik volg niet altijd een recept, ik maak vaak gewoon mijn eigen ragú met wat ik in huis heb. Met als gevolg dat ik steeds te horen krijg; hij is anders dan de vorige keer. Onderstaand recept is bolognese à la Jamie Oliver, wat wel uit een boek komt. Toch weer iets aangepast aan mijn eigen smaak.

Bolognesesaus komt van oudsher uit Bologna, iedere Italiaan maakt zijn eigen versie. Eigenlijk is het geen saus maar een ragout.

Officieel gaat hier pancetta in of bacon maar als je je echtgenoot maar de winkel stuurt en die thuiskomt met prosciutto tja dan gebruik je dat. Laat je niet zoals hij wijsmaken in de winkel dat dat hetzelfde is. Pancetta is namelijk een Italiaanse speksoort en prosciutto een rauwe ham. Maar beiden smaken erg lekker in deze ragù.

Gebruik je fantasie om je eigen versie hiervan te maken. Voeg bijv. heel fijn gesneden wortel en bleekselderij toe.

spaghetti bolognese à la Jamie

1 ons pancetta of bacon in reepjes gesneden
1 handje verse rozemarijn, de naaldjes gehakt (bewaar wat je over hebt in de vriezer, zodat je altijd verse kruiden in huis hebt)
1 grote ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
400-500 gr. rundergehakt van goede kwaliteit
1 wijnglas rode wijn
1 flinke theelepel gedroogde oregano
1 blik tomatenstukjes
1 klein en anders een ½ potje zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
1 klein blikje tomatenpuree
Zout en peper
Spaghetti
Verse basilicum
Verse Parmezaanse kaas

Verwarm wat olijfolie en bak hierin zachtjes de spek of zoals in mijn geval de prosciutto. Voeg vervolgens de uitjes en de knoflook toe en laat dit rustig fruiten. Hoe langer je hier de tijd voor neemt des te zachter en zoeter de smaak zal zijn.
Doe er de gehakt bij en bak dit ongeveer 3 minuten rul voordat je de rode wijn toevoegt.
Laat iets inkoken en doe de oregano, tomatenpuree, de tomatenstukjes en de zongedroogde tomaten erbij. Voeg naar smaak zout en peper toe en evt. wat chili uit de molen.
Breng aan de kook.

Nu kun je het in de oven zachtjes laten sudderen maar ik laat de pan gewoon op het fornuis staan. Neem wel de tijd. Draai de kookplaat laag en laat 1-1 ½ uur heel zacht pruttelen.

Doe vlak voor het serveren de gesnipperde verse basilicum door de ragù. Serveer met spaghetti en geraspte Parmezaanse kaas. Heerlijk met een groene salade, bijv. de rucolasalade.

Bron: Jamie Oliver

Advertenties

getagged:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s