Gevuld speculaas

Het heerlijk avondje is gekomen…. Trippel trappel trippel…. Daar hoort verse speculaas bij!

Wie vind de geur van verse speculaas nou niet lekker in deze tijd van het jaar? Zelfs Skip (de hond) stond bij de vrijkomende geur van deze typisch oud-Nederlandse koek, bij de deur van de keuken zijn bek af te likken.

Gevuld speculaas

gevuld speculaas

250 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven

125 g donkerbruine basterdsuiker

1-2 el koek- en speculaaskruiden

150 g koude boter

1 pakje amandelspijs (300 g)

2 eieren

Blanke amandelen naar smaak

Evt. 2-3 el amaretto

 

 

 

Doe het bakmeel, de basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en een mespunt zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen tot een samenhangende deegbal. Om het deeg iets soepeler te maken kun je evt.  2 el melk toevoegen.

Pak in met plasticfolie en laat min. 1 uur koelen in de koelkast om de smaken van de kruiden goed vrij te laten komen.

Verwarm de oven voor op 170 ºC.

Doe de spijs in een kom en kneed er 1 ei door. Dit kan ook in de keukenmachine. Optie: Voor een extra lekkere vulling voeg je hier nog een klein scheutje amaretto aan toe.

Rol 2/3 van het deeg met de deegroller uit tot een vierkante lap en bekleed hier de vorm mee. Schep de spijs in de vorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Rol de rest van het deeg uit tot een vierkante lap en bedek de spijs ermee. Druk aan bij de randen.

Leg de garneeramandelen in de vorm die jij wilt op het deeg.

Splits 1 ei en bestrijk het deeg met eidooier.

Bak ca. 35 min. in het midden van de oven.

Advertenties

getagged:, , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s