Bacon-preitaart met kaas

Altijd leuk om klaar te maken en lekker als lunch of bijgerecht voor bij de soep of een salade is een hartige quiche of pie. Je kunt hier alle kanten mee op, alle soorten groenten, vlees en of kaas kun je gebruiken of bijvoorbeeld leftovers van de vorige dag. Koud of warm eten. Ook kun je ze al van te voren bereiden.

Het deeg voor de bodem kun je zelf maken maar je kunt ook kiezen voor mix voor hartige taart, bladerdeeg of fillodeeg. Dit laatste is wel wat bewerkelijker maar erg leuk om te verwerken.

Ingrediënten 

Olijfolie

500 gram prei in dunnen ringetjes gesneden

125 ml demi crème fraîche

Peper en zout

½ – 1 tl kerriepoeder

100 gram bacon in plakjes

8 plakken filodeeg ontdooid (doosje van 2 pakjes met ieder 8 plakken)

1 losgeklopt ei

100 gram geraspte belegen kaas

Gesmolten boter of olie

Bekleed een bakvorm van 24cm of iets kleiner met een stukje bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 gr. Verhit wat olijfolie en bak hierin de prei op een hoge stand.

Voeg de crème fraîche toe en laat het vocht zoveel mogelijk verdampen. Schep peper, zout en de kerrie toe.

Bak de bacon in een droge koekenpan.

Snijd het filodeeg door midden, zodat ieder vel in 2 repen komt en kwast ieder ‘lapje’ aan beiden kanten in met de gesmolten boter of olie. Leg ze overlappend op de bodem van de vorm en laat de overtollige deeglengte over de zijkant van de vorm hangen. Ga zo de vorm rond.

Schep het ei en de geraspte kaas door de prei.

Verdeel dit mengsel over de deegbodem en leg de gebakken bacon hier overheen. Sla het overhangende deeg terug en dek de vulling ermee af. Bestrijk de bovenkant met olie of een beetje eigeel en bak de taart in 20-25 minuten lichtbruin.

Tip: varieer eens met verschillende soorten kaas: jong, belegen, oud maar je kunt bijv. ook mosterdkaas gebruiken.

Advertenties

getagged:, , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s