Koffie-amandelkruimeltaart

Deze taart heb ik laatst gemaakt voor een gezellig koffie-ochtendje. Het is een recept van Gordon Ramsey. Ik vind het de ultieme taart om bij koffie of thee te serveren, heerlijk zacht en smeuïg van binnen en krokant van buiten. Heb je nog wat over dan is ie echt wel enkele dagen goed te houden op een koele plek.

Je kunt hem evt. serveren met gezoete mascarpone, maar is niet noodzakelijk.

De hoeveelheid is bestemd voor een springvorm van 20cm, wil je hem groter dan pas je de hoeveelheid aan, bij een vorm van 24cm doe je de helft van de ingrediënten er nog eens bij.

 

 

Voor de cake: 

170 gr roomboter

170 gr fijne tafelsuiker

3 grote eieren, licht geklopt

1/2 tl amandelessence

100gr gemalen amandelen

4el afgekoelde espresso of sterke koffie

100 gr zelfrijzend bakmeel

1/2 tl bakpoeder

Poedersuiker 

Voor de kruimellaag:

60 gr bloem

40 gr lichte basterdsuiker

40 gr koude roomboter in blokjes 

Verwarm de oven voor op 15 gr. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet hem in.

Maak eerst de kruimel laag. Meng de bloem en de bloem in een kom en wrijf de boter erdoor tot een kruimelig mengsel ontstaat. Zet dit in de koelkast.

Klop de boter en de suiker met de mixer tot het mengsel licht en luchtig is. Klop het eimengsel beetje bij beetje erdoor, tot ze volledig zijn opgenomen. Meng er de amandelessence door. Spatel er vervolgens de gemalen amandelen door heen en dan de helft van de espresso. Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder en spatel er ook doorheen. En als het laatst de resterende koffie.

Schep het beslag in de vorm en strijk het glad met en spatel. Strooi de kruimel laag erover. Bak de taart 50-60 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Ik steek altijd een satéprikker in de taart, als deze er schoon uitkomt is de taart gaar.

Laat de taart volledig afkoelen en strooi voor het serveren de poedersuiker erover.

 

 

Advertenties

getagged:, , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s