Ann’s ratatouille

   ANN’S RATATOUILLE

Onderstaand recept heb ik van mijn lieve zwager, die ook kookgek is.

Het komt uit een kookboek en heet eigenlijk Tamara’s ratatouille, echter zou ik geen Marietje heten als ik het niet een klein beetje aangepast zou hebben. Eigenlijk kun je het geen ratatouille noemen, dit is een veel soorten groentegerecht met als belangrijkste ingrediënten: tijd, liefde en passie! En als je die er in kunt stoppen, is het echt niet te versmaden en ook nog eens supergezond.

 

Dit zou voor 4 personen moeten zijn, maar je kunt er wel met z’n achten van eten en dan heb je echt een bord vol.

Begin met alle Ingrediënten te snijden en klaar te zetten, snijd alle groenten in even grote stukjes, niet te klein:

1,1 dl goede olijfolie (extra vierge)
2 uien in stukjes gesneden (ik heb deze gesnipperd maar het mogen ook grotere blokjes zijn)
4 tenen knoflook in plakjes
½ verse groene peper in ringetjes
2 rode paprika’s in stukjes van 3×3 cm
½ flespompoen, geschild en ook weer in flinke blokjes gesneden (mijn voorkeur gaat uit naar een gewone pompoen)
½ winterwortel (of 1 hele, afhankelijk hoe groot hij is) in plakken gesneden
200 gram sperzieboontjes , afgehaald en naar wens evt. door midden gesneden
1 courgette in blokjes van 3×3 cm
1 kleine aubergine (anders een halve) in blokjes
3 zoete aardappels in blokjes
1 blikje tomatenblokjes, uit laten lekken maar het sap opvangen, dit heb je nodig
½ el fijne kristalsuiker
1 el. tomatenpuree
2 dl. Water
Evt. koriander of peterselie om te garneren
Zout en peper

Ga als volgt te werk en denk eraan neem de tijd:

Neem een grote braadpan en verwarm 2/3 van de olie op halfhoge stand.

Fruit de uien ongeveer 5 minuten.

Roer de knoflook, chilipeper en de paprika door de ui en bak alles weer 5 minuten. Voeg vervolgens met liefde de pompoen en wortel toe en bak deze ook voor 5 minuten.

Schep alle groenten uit de pan en bewaar even in een kom en probeer zoveel mogelijk olie achter in de pan te laten. Doe de resterende olie in de pan en verhit deze. Bak de boontjes, courgette en aubergine 5 minuten, vergeet ze niet met aandacht om te scheppen.

Doe de groenten uit de kom hier weer bij en voeg de zoete aardappels, uitgelekte tomaten, suiker en tomatenpuree en royaal zout en peper toe. Goed omscheppen, doe het opgevangen tomatenvocht erbij en het water, misschien heb ej nog extra nodig, giet er iig zoveel bij dat de groenten voor de helft in het vocht staan. Laat met het deksel op de pan ongeveer 30 minuutjes lekker zachtjes pruttelen. Even proeven en naar smaak peper en zout toevoegen.

Verhit dan de oven tot 200gr. Schep de heerlijke groenten in een grote ovenschaal/braadslee en giet het kookvocht hierover heen. Alle vitamientjes blijven behouden. Zet vervolgens nog eens 30 minuutjes in de oven. Schep het tussendoor een keer om. Het kookvocht kookt vrijwel helemaal in en de groenten worden boterzacht.

Lekker met een stukje kipfilet (met kruiden van de Turkse winkel) en Marokkaanse couscous of gewoon rijst.

Advertenties

getagged:, , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s